Gichin Funakoshi werd geboren in Shuri, een dorp in Okinawa, een eiland bij Japan, in het jaar 1868. Toen hij nog erg jong was, werd hij al getraind door twee beroemde meesters uit die tijd. Elk van de twee leidde hem op in een andere vechtkunst uit Okinawa. Van de eerste, Yatasune Azato, leerde hij Shuri-te, dat Shuri-vuist betekent. Yatsune Itosu, de tweede, trainde hem in Naha-te, Naha-vuist. Na lange tijd, zou het de samensmelting van deze twee kunsten zijn, die Funakoshi tot karate smeedde.

De oorsprong komt uit China, afgaand op de verhalen uit overlevering is er rond het jaar 950 een boeddhistische monnik die Indie verlaat om het boeddhisme te verkondigen op zijn rondreis komt hij in China terecht. Uiteindelijk komt hij in de belangrijkste Shaolin Tempel terecht om les te geven. Deze lessen waren voor de monniken slecht te volgen vielen flauw etc. om dit te verbeteren moest er een andere training's methode gevonden worden.

Gichin Funakoshi

Deze oefeningen zouden later bekend worden als Shorin-Ji Kempo wat de eerste voorlopers was van het huidige karate. Door het rondreizen van deze monniken kwam deze training's vorm door heel China en ook er buiten o.a. Okinawa. Okinawa was toen nog een zelfstandig eiland waar de vechtsport en de training zo populair was dat elk kind maar twee dingen kon dat was handel drijven (het eiland leefde van de handel) en vechtsport. Er waren in deze tijd 3 belangrijke provincie's en hun hoofdsteden nl.: Tomari, Naha en Shuri. 

Rond 1450 was de vechtsport van Okinawa zo berucht dat ze geen wapens mochten dragen. 1609 werd Okinawa door Japan aangevallen en geannexeerd de resterende wapens werden in beslag genomen zonder slag of stoor omdat de mensen van Okinawa vredelievend waren en niet wilde vechten. In deze jaren waren er 3 stromingen in het karate, nl.:

 • Shuri-te uit de provincie Shuri met elegante en snelle bewegingen
 • Naha-te uit de provincie Naha met een robuuste houding en cirkelbewegingen
 • Tomari-te uit de provincie Tomari met een combinatie van boven genoemde

Het geen wapens mogen dragen, was de reden van het ontstaan van div. vreemde wapens in de karate die allen waren afgeleid van landbouw werktuigen. De vechtsport was een kunst.

In deze verhalen komen steeds 2 Chinese meesters voor die uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor de opleiding van Gichin Funakoshi. Die aan de grondslag licht van alle karate vormen die we heden ten dagen kennen.

 • Kara = Lege
 • Te = Hand

Het karate wordt gekenmerkt door verschillende stijlen en vormen die vaak gebaseerd zijn op plaats van ontstaan en de grondlegger.

 • Kyokushin karate
 • Shotokan karate 
 • Goju-ryu karate 
 • Wado-ryu karate 
 • Shito-ryu karate 
 • Ashihara karate

Geschiedenis Masutatsu Oyama

De oprichter van het Kyokushin karate en stichter (Sosai) van het Kyokushinkai Karate, Masutatsu Oyama, werd geboren als Yong-I-Choi in Qa-Ryong-Ri Yong-chi-Myo'n Chul Na Do. Een dorp niet ver van Gunsan in Zuid-Korea op 23 juli 1923. Terwijl hij op zijn zuster's boerderij woonde, in Manchuria op 9-jarige leeftijd, begon hij zijn levenslange reis langs "the Martial Way". Hij begon met het leren van de zuiderlijke Chinese vorm van Kempo, beter bekend als "Eighteen Hands" of "Achttien handen".

In 1938 ging hij naar Japan om piloot te worden,in het leger (wat helaas niet lukte). In Japan ging hij verder met judo en boksen en kwam terecht bij de dojo van Gichin Funakoshi, waar hij het Okinawa karate oppakte.

Masutatsu Oyama

Op 17 jarige leeftijd behaalde hij zijn 2e dan en op 24 jarige leeftijd had Mas Oyama hier de 4e dan in bereikt. Tijdens deze periode ging hij in het 'Japanese Imperial Army' en trainde daar judo om allerlei 'grappling' technieken onder de knie te krijgen. Na 4 jaar judo had hij ook hier de 4e dan in bereikt. Na de oorlog in 1947 won hij de Japanse Karate kampioenschappen. Hij verdiepte zich in het Goju ryu karate onder leiding van de Koreaanse meester So Nei Chu.

Nadat hij besloten had zich de rest van zijn leven te wijden, aan het verspreiden van de kunst en kennis van Karate, trok hij zich een jaar terug uit de gemeenschap en leefde in tempels en in de bergen Mount Kiyosumi in de Chiba Prefectuur.

Oyama

Hij onderwierp zichzelf aan de discipline van krijgskunst en trainde dag en nacht, tevens mediteerde hij volgens de regels van Zen. Gedurende deze periode vocht hij met wilde beesten, verbrijzelde hij rotsen en bomen met blote handen en mediteerde hij onder ijskoude watervallen, etc. in een bijzonder harde cursus van ijzeren discipline.

In 1951 keerde hij terug naar de beschaafde wereld en begon hij zijn eigen school. Hij maakte snel naam, daar zijn kunnen fenomenaal was. Hij had onder andere een stier met blote handen gedood. Hij vocht in totaal met 53 stieren, waarvan hij er 3 in een keer doodde en van de andere 49 stieren sloeg hij de hoorns af. In 1953 opende Mas Oyama zijn eerste dojo op een perceel gras in Tokio. Zijn eerste echte dojo opende hij echter in juni 1956 in een voormalige ballet studio achter de "Rikkyo University", 500 meter van het huidige Honbu.

Oyama

In 1957 had de dojo al 700 leden, desondanks het hoge stop/opgeef-percentage door de enorm zware trainingen. Van alle stijlen nam hij – volgens hem – de beste technieken en combineerde deze tot de fundamenten van de uiteindelijke Kyokushin karatestijl.

Sosai Mas Oyama overleed op 26 april 1994 aan longkanker, wat een grote schok teweegbracht bij niet alleen de kyokushin beoefenaars maar ook bij de gehele martial arts gemeenschap. De opvolger is Kancho Shokei Matsui (8e dan), die persoonlijk benoemd is door Oyama.

Oyama

Ga naar boven